hoe ga ik als topsporter om met druk

hoe ga ik als topsporter om met druk

Naast je talent en je fysiek zul je ook mentaal fit moeten zijn om als topsporter te presteren. Fouten maken en leren omgaan met teleurstellingen zijn ook onderdeel van de topsport. hoe ga ik als topsporter om met druk? Is het de druk van buitenaf of de druk die jij jezelf oplegt? Ik vertel het je aan de hand van een voorbeeld.

Fouten maken

Als je geen fouten maakt dan kun je ook niks leren. Het probleem is dat de gemiddelde topsporter te hard is voor zichzelf. Je legt jezelf een grote druk op als je je volledig focust op het behalen van een resultaat. De kans is groot dat als het niet helemaal gaat zoals je het had bedacht je vind dat je hebt gefaald.

En als dat een periode zo gaat dan sluipt er angst in je. Je raakt uit vorm. De trainer uit zijn ongenoegen. Je bent snel geprikkeld, je zondert je af, valt in oude patronen of gooit er met de pet na. Het niet presteren vreet aan je.

 

Meer lezen? Ik vind het moeilijk om fouten te maken; klik hier

 

Talent

Een aangeboren talent is geen garantie voor succes. Je best doen, reflecteren, leren en relativeren zijn onderdelen die je kunnen helpen om je talent te ontplooien. Je bent als topsporter soms ook afhankelijk van andere mensen. Zien zij het in je, gunnen zij het je, krijg je de kans?

Mentale fitheid

Als je mentaal fit bent dan kun je omgaan met tegenslagen. Je leert van je fouten, je steekt energie in zaken waar je wel invloed op hebt. Je ziet leerpunten en verbeterpunten maar kunt toch trots zijn op de prestatie die je hebt geleverd.

De ene heeft van nature meer veerkracht dan de andere maar je kunt het ontwikkelen. Je hebt altijd een keuze in hoe je met dingen omgaat. Het is de mindset die je zelf kiest.

Dusan Tadic

Op 13 augustus 2019 speelde ‘Ajax’ in de voorronde van de ‘Champignons Leage’ tegen PAOK uit Griekenland. Een beladen wedstrijd waar sportief en financieel veel op het spel stond namelijk op het hoogste niveau in Europa spelen..

Dusan Tadic was deze wedstrijd de aanvoerder en kreeg een kans om op 1-0 voorsprong te komen door een penalty die hij mocht nemen. Hij sloeg een kruis, nog één en daarna nog één en ik zei tegen mijn man; hij schiet hem er niet in.

Ik ben niet helderziend maar ik zag wel dat er een angst in hem sloop. En angst is nooit een goede raadgever. I.p.v. te geloven in zichzelf hoopte hij dat iets of iemand hem zou helpen bij het binnen schieten van de penalty. Hij miste…

Even later kreeg Ajax weer een penalty en daar maakte hij als topsporter het verschil. Hij had geleerd van het missen van een penalty. I.p.v. bang te zijn dat hij weer zou missen was hij vastberaden om deze keer raak te schieten. Ik zag het aan zijn houding en aan zijn blik. Hij had zin om de penalty te nemen. Hij sloeg één kruis en schoot hem binnen.

Hier toonde hij veerkracht en liet hij zich niet door angst overmannen maar ging de uitdaging aan. Dat resulteerde in een succeservaring. Hier kan hij als topsporter en mens op verder bouwen.

 

Wil jij door mij gecoacht worden? En ook doorgroeien als (top)sporter?

Neem vrijblijvend contact met me op klik hier

 

Met vriendelijke groei,

 

Sara meulenbroeks

Over Sara

Passie, enthousiasme en de ambitie om talent te laten groeien: dat zijn de bouwstenen van ‘de mindsetcoach.’ Het fundament bestaat uit jarenlange ervaring met en bewezen expertise in coaching.

Lees meer
Waar kunnen wij jou mee helpen? Contactformulier
phone_icon
06 40 86 59 12 Wij zijn bereikbaar tussen
8.00 en 22.00 uur!
Vind meer nieuws & informatie over ons!